2020. máj 20.

Az utolsó tánc – 5 percben

írta: Paulikovics Réka
Az utolsó tánc – 5 percben

Egy sorozat, ami megerősített abban, hogy van értelme...

db7536d5-ff25-47c6-ada3-199ac07c5ca8.JPEG

Sportoló voltam, egy szerencsétlen sérülésnek köszönhetően viszont ifiben abba kellett hagynom a versenyzést. Ennek ellenére egész életemben fontos volt számomra a mozgás és a sport, jelenleg is ezen a területen dolgozom és minden percét szeretem, még ha néha vannak is nehézségek.

Nem vagyok sorozatfüggő, soha nem is voltam és nem nagyon szoktam rajongani a végletekig egy valamiért. De öt héttel ezelőtt elindult egy sorozat. És az első két rész után elkezdtem várni a hétfőt, hogy jöjjön a következő kettő a "piros betűs" online csatornán. Michael Jordan a születésem előtti évben került a Bullshoz, viszont az első bajnoki címükre már emlékszem. Amikor gyerek voltam, mi otthon nem sorozatot néztünk, hanem sportot, így gyakorlatilag mindent tudtam, ami a nagyvilágban történik, legyen szó bármilyen sportágról - így már gyakorlatilag hatévesen szurkoltam a Chicagonak, tudtam, hogy kemény munkával jutottak el oda, ahol éppen vannak. 

Már kicsiként imádtam mindent, aminek köze volt egy labdához (én kézilabdáztam), így nekem ez a sorozat egy kicsit visszahozta a gyerekkoromat, a lelkesedést, a „minden lehetséges” érzését, hiszen egy gyerek töretlenül hisz abban, hogy a világ igenis jó. Ezen kívül pedig nagyon sok mindenben megerősített, amit már egyébként is tudok, de jó látni azt tíz órában, hogy van értelme az életnek, a munkának, az emberségnek és hiába hiszem néha, hogy forgalommal szemben megyek, egyszer célba érek.

Mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a tízrészes sorozatot, ha teheted, nézd meg, megéri!

Nem szeretnék spoilerezni, ez egy nagyon szubjektív meglátás egy csapatról, emberekről, sportolókról és edzőkről, arról, hogy mit jelentett végignézni a Chicago Bulls tündökléséről szóló sorozatot. És tudnék még nagyon sokat írni erről a témáról, de egyelőre legyen csak egy pár - ám annál inkább fontos - mondat. 

  • Nem létezik lehetetlen - Mikor Michael Jordant leigazolták, azt mondta egy interjúban, hogy azt szeretné elérni, hogy a Bullst, mint csapatot, tiszteljék úgy, mint a Lakerst vagy a Celtics-et, és bár ez nehéz feladat, nem lehetetlen – igaza lett.
  • Nap, mint nap koncentrálj arra, amit csinálsz, arra, amit szeretsz és arra, ami a célod. - Az utolsó évükben félretettek minden más szempontot és csak a sportra koncentráltak, arra, ami a dolguk, arra, amit szeretnek és arra, ami a céljuk – így lettek másodszor is tripla NBA-bajnokok.
  • Mutass példát! - Ne kérj olyat másoktól, amit te magad nem teszel meg.
  • Akarj fejlődni - Ha nem akarsz tanulni és nem akarsz jobb lenni abban, amit csinálsz, nem leszel sikeres és mindig ott lesz benned a ’Mi lett volna, ha?’.
  • Adj bele mindent! - Amíg van benned energia, amíg azt érzed, még nem hoztad ki magadból a maximumot, nem adhatod fel.
  • A kemény munka mindig kifizetődik - Közhelynek számít már ugyan, de a Bulls és Jordan a legjobb példa arra, hogy hogyan lesznek vesztesekből győztesek. 
  • Akarj győztes lenni! - Minden helyzetre úgy tekints, mint megoldandó feladatra, ne úgy, mint egy problémára. Minden reggel úgy indulj neki a napnak, hogy ma jobb leszek annál, mint amilyen tegnap voltam. Minden nap győzhetsz és minden nap le kell győznöd elsőként önmagadat.
  • Mindegy, honnan jössz, de emlékezz arra, hogy honnan jöttél!
  • Mindenkinek szüksége van egy ’segédre’. – Vagy olyan valakire, akire támaszkodhat. Akiben bízik. Ilyen volt Scottie Pippen, akiről Jordan is azt mondja, hogy minden idők legjobb csapattársa volt.
  • Légy tisztában az értékeddel! – Tudd, mennyit érsz és tudd, mire vagy képes. Ne becsüld le magad és hidd el, hogy értékes vagy.
  • Tiszteld a múltad és önmagad! - Mikor idősebb leszel, visszanézel és megérted, hogyan lettél azzá, aki vagy. Megérted, hogy mindennek oka volt és van.
  • A pohár félig teli van – Ne a hiányt vedd észre, hanem légy hálás azért, amit eddig elértél és ezzel az érzéssel a szívedben akarj még több lenni.
  • Az egyediség menő – Ne félj az lenni, aki vagy! Nézd csak meg Dennis Rodmant, őrült volt és megbotránkoztatta a közönséget és a világot, de a Bulls egyik legjobb védője volt és igazi csapatember, amikor szükség volt rá.
  • Ismerd meg a csapatodat! – Ennek első feltétele, hogy tudd, mit jelent az, hogy csapat. Egy csapatban az emberek nem csak egymásra, hanem egy irányba is néznek, ezt sose felejtsd el. Ismerd meg azokat, aki veled egy csapatban vannak, tudd, hogy mik az erősségeik és azt is jegyezd meg, hogy miben tudsz nekik segíteni. Támogassátok egymást a fejlődésben, örüljetek egymás sikereinek, ezzel húzzátok felfelé a másikat és az egész csapatot. Phil Jackson ismerte a játékosait, ugyanúgy, ahogy ők ismerték egymást. Szerette a csapatát és az utolsó meccs után egy közös rituáléval búcsúztak egymástól, ahol mindenki elmondta, számára mit jelent ebben a gárdában lenni. 
  • Mindig lehet máshogy – Ha az egyik úton elakadsz és nem jutsz át az akadályon, keress vagy építs magadnak másik utat, ha el akarod érni a célodat! Mert mindig van másik lehetőség. 

És ami most, ebben a karantén utáni kicsit talán bizonytalan helyzetben a legfontosabb, mindamellett, hogy hiszel abban, hogy a dolgok jól alakulnak és van célod:

Élj a mának! Élvezd az életet! Éld az életed!

Kérdésekkel, észrevételekkel bátran keress valamely elérhetőségemen, illetve a közösségi média oldalakon, Facebook-on illetve Instagram-on. 

(Kép: Saját tartalom, felhasználása engedélyhez kötött.)

Szólj hozzá

jordan nézőpont nemvagyegyedül lastdance chicagobulls