2021. jan 02.

Mi a sz*r van, ha nem sikerül?

írta: Paulikovics Réka
Mi a sz*r van, ha nem sikerül?

Volt ma két zseniális beszélgetésem. Nyilván mindkettőben ugyanaz volt a téma, később talán még több írás is születik majd belőlük. Nincs mit tagadni, a mostani időszakban talán sokunk egy kicsit maga alatt van. Nem igazán jól éltem (élem) meg ezt a bezárósdit, ráadásul pár hónapja teljesen új helyen élek és a jelenlegi helyzet nem könnyíti meg a dolgomat.

kisspng-fan-fiction-wattpad-writer-culture-bar-co-quote-5b155f4ff0c6c2_3097362315281273119862_1.png

Igen, persze, bennem van a hiba. Ez nem is volt kérdés. De ez nem hiba. Mindenkinek vannak szürke napjai. Neked is, nekem is. Mindenki érzi úgy néha, hogy a hócipő teleszaladt és különben is az egész világ kapja be.

És ilyenkor érkeznek a barátok. Akik olyan szeretettel rúgnak beléd és nyitják fel a szemedet arra, amit már amúgy is tudsz, hogy nem is érted, mi volt előtte a probléma.
Sokszor tesszük fel a kérdést, hogy "De mi van, ha nem sikerül?" Ha őszinte akarok lenni, bár kérdéssel kérdésre nem válaszolunk, most mégis megteszem: Ha valami nem sikerül, akkor mi a sz*r van? Konkrétan: semmi. Lehet, hogy közhely, de nem halsz meg (és más sem) és nem dől össze a világ. Mikor gyerek voltál és leestél a fáról, mi történt? Felálltál, még talán le is poroltad magad és újra ott álltál a fa tövében mászásra készen. És egészen addig gyakoroltad, míg végül sikerült.

Hát most is ezt kéne tenni. Ez az egész mi van, ha sztori csupán a saját megfelelési kényszerünk és néha azt sem tudjuk, kinek is akarunk megfelelni, annyi ember van körülöttünk. De van egy pár, akinek a véleménye igazán számít. Na és pont azok, akik azt válaszolják a kérdésre, hogy "Baszki, akkor mi van? Majd nekifutsz meg egyszer!" Szóval nekem ilyen barátaim vannak. Nincs sok, ezt le kell szögeznem, de ők azok, akik megkopogtatják a fejemet, hogy 'Hahó, ébresztő! Szeretünk és ezen semmi nem változtat!'

Ha valami nem sikerül, senkinek nem tartozol beszámolóval. Mert akiket érdekelsz, azok biztatnak tovább, akiket nem, azok meg miért érdekelnének téged? A napokban újra elém került egy nagyon jó Babits-idézet és azt hiszem, tökéletesen passzol ide zárasként:

"... aki nem szeret, annak jó lesz így is,
és aki szeret, annak jó lesz így is ..." 

Szólj hozzá