2020. ápr 19.

#homelone 34. nap – április 19. A cél: jobbá válni

írta: Paulikovics Réka
#homelone 34. nap – április 19. A cél: jobbá válni

A mostani időszak remek alkalmat biztosít arra, hogy valamely téren (vagy akár több dologban is) fejlesszük magunkat.

c8f90ae2-c3fc-49f8-a814-5f6a0d41e806.JPEG

Itt a karantén, hatodik hete egy gyakorlatilag átalakult világban élünk. Minden nap igyekszünk túlélni, megélni bizonyos helyzeteket, illetve átélni olyan dolgokat, amiket eddig talán nem is volt lehetőségünk. Több időnk van magunkra, a családunkra, a hobbinkra, igazából bármire, csak el kell döntenünk, hogy mivel foglalkozunk. Így van ez a jobbá válással is. Mert most bármiben lehetünk jobbak, amiben szeretnénk. Jöjjön egy lista arról, hogy milyen lehetőségeink vannak a fejlődésre karantén idején.

Önismeret
Sokkal több időnk van magunkra, a jó értelemben vett befelé fordulásra, meditációra, relaxációra. Ráadásul az online világ meg is könnyíti a dolgunkat, hiszen rengeteg előadást és meditációt tettek most ingyenessé, vagy részt vehetünk élő bejelentkezéseken is. Én évek óta foglalkozom önismerettel, önfejlesztéssel, vannak nagyon jó technikák, amelyeket bárki elsajátíthat. Nem kell hozzájuk tanfolyamot végezni, pénzt költeni rá. Idő kell hozzá és szándék, hogy változni szeretnénk. Azzal, hogy magunkba nézünk, rálátunk bizonyos dolgokra, szituációkra, érzésekre, esetleg hibákra, már nagy lépést tettünk afelé, hogy ezeken tudjunk változtatni, hogy jobbak lehessünk.

Konyhaművészet
Akár sokat főztél eddig, akár talán csak havonta, itt a remek alkalom arra, hogy nekikezdj a konyhatündérkedésnek. Nem nagyon vannak nyitva éttermek, a rendelést egy idő után igenis meg lehet unni, így adott a lehetőség a fejlődésre a konyhában is. Én évekig csak néha főztem (ez nem azt jelenti, hogy nem tudok), több, mint tíz évig vendéglátásban dolgoztam, ahol vagy az étteremben ettem vagy nem volt időm rendes kaját enni, éjjel pedig ugye kinek van kedve... Most majdnem minden nap főzök (egy személyre ugyan nehéz megoldani, de mostmár az is elég jól megy), és kipróbáltam egy csomó új dolgot is. Dupla kihívásnak élem meg ugyan, mivel glutén- és tejmentesen étkezem, de ahhoz képest, ahonnan indultam, már simán mással is megetetném a főztömet. A répatortám például ellenállhatatlanul finom, többen is tesztelték.

Egészség
Ez több dologból tevődik össze. Ide tartozik az étkezés egy része, a mozgás, a vitaminok. Én például sokkal több zöldséget és gyümölcsöt eszem, pedig eddig is szerettem őket. A testmozgásbeli szokásaim átalakultak, mert nagyon szeretek sétálni és bringázni, erre most sajnos korlátozottak a lehetőségek. De a mindennapos mozgás nagyon fontos. Legalább fél órát töltök a szőnyegen naponta (inkább többet), saját testsúlyos edzés, jóga, torna, éppen, amihez van kedvem. Vagy pedig bekapcsolok valami online edzés, a karantén ideje alatt nagyon sok edző tart a közösségi oldalakon videós, akár élő edzést, ha neked úgy könnyebb, végig is vezetnek rajta, nem is kell egyedül csinálni.

Munka
Sokan otthonról dolgozunk most, de ez nem jelenti azt, hogy megállt az élet. Az ember, ha szereti a munkáját, egyébként is szeret benne fejlődni, napról napra jobbá válni, ez most sem lehet másként. Igaz, hogy a feladatok száma lecsökkent, ennek ellenére próbálom úgy beosztani őket, hogy minden napra jusson valami. Emellett a területhez kapcsolódó cikkeket olvasok, videókat nézek, hogy amikor majd újra kezdődik a pörgés, a karantén alatt szerzett „tudást” gyakorolhassam.

Tanulás
Több idő egyenlő több lehetőség. Most lehet tanulni újat, esetleg újrakezdeni vagy folytatni valamit. Belevághatsz például egy új nyelv tanulásába. Nem azt mondom, hogy egyből felsőfokú nyelvvizsgára kell készülni, de ha eddig például halogattad az angoltanulást, most simán átveheted az alapokat (de lehet ez bármilyen nyelv). Vagy elkezdhetsz rajzolni, rengeteg oktatóvideót találni a neten az alapokról, technikákról és soha nem késő egy új dologba belevágni.

Hobbi
Valószínűleg mindenkinek van hobbija. van, aki rajzol, van, aki fest, van, aki sütiket készít, van, aki ékszereket, nem is sorolnám tovább. E tekintetben is remek alkalom a karanén, hiszen több időt tölthetünk az általunk szeretett dologgal és ugye gyakorlat teszi a mestert. Rosszabb nem leszel, csak jobb – ebben is.Nekem ilyen most az írás, terápiának sem utolsó, emellett pedig igyekszem ebben is fejlődni. 

Olvasás
Egy kicsit talán a tanuláshoz is kapcsolódik, de az olvasás mindig jót tesz. Az egyik könyváruházlánc jelmondata a „Minden könyv hozzánk tesz valami”. Teljes mértékben egyet kell értenem ezzel a szlogennel, hiszen minden elolvasott oldaltól csak több leszel. Legyen az akár egy regény, egy szakmai könyv, egy tankönyv, egy önismereti kötet, egy novella, egy vers, bármi... Nem kell hetente elolvasni egy könyvet, de napi fél órát rászánni arra, hogy belemerülj egy kicsit egy másik világba, tényleg jó érzés.

A lista persze most is a teljesség igénye nélkül készült, hiszen, ha most bármit is csinálunk, abban lehetünk napról napra jobbak. Jobb szakemberek, jobb szakácsok, jobb barátok, jobb emberek. És ha te jobb leszel, a világ is jobb lesz. Csak el kell dönteni. El kell kezdeni.

"Senkinek egy pillanatot sem kell várnia ahhoz, hogy elkezdje jobbá tenni a világot!"

Kérdésekkel, észrevételekkel bátran keress valamely elérhetőségemen, illetve a közösségi média oldalakon, Facebook-on illetve Instagram-on. 

(Kép: Saját tartalom, felhasználása engedélyhez kötött.)

Szólj hozzá

élet öröm jóság nézőpont karantén önbecsülés homealone önmunka